Pohod po Aškerčevi poti

Na pohoduDan smrti pesnika Antona Aškerca (10. junij) vedno obeležimo s kulturno-pohodniško prireditvijo Pohod po Aškerčevi poti. Po zaključku pohoda poteka na Aškerčevi domačiji na Senožetah kulturna prireditev, ki jo sooblikujejo znani ljudje iz sveta kulture. Prvi pohod je bil organiziran leta 1996, ko ga je zasnovala prof. Joža Košak skupaj z učenci OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, domačini  in g. Marjanom Lipovškom iz Velikega Širja. Letos bo na vrsti že 25. Vsako leto se ga udeleži med 200 in 300 pohodnikov. V letu 2012 je bila pot v celoti urejena in označena po evropskih standardih.  Pot je redno vzdrževana. Za to so poskrbeli  v STIK-u Laško in seveda občina Laško.


Ob prihodu na Aškerčevo domačijoAškerčeva pot poteka skozi kraje, ki so najtesneje povezani s pesnikovim otroštvom in odraščanjem. Speljana je skozi predele, ki so po zgodovinski strani zanimivi zaradi najdišč predmetov iz rimskih časov, obdobja turških vpadov in dogodkov iz časov, ko so na grmadah zažigali predvsem ženske, obtožene čarovništva. Tudi Aškerčeva domačija na Senožetih, zdaj muzej, ima pod svojo streho veliko zanimivosti, iz katerih se da razbrati, kakšen je bil v preteklosti način življenja v teh krajih.Tradicionalni 26. Pohod po Aškerčevi poti
bo v soboto, 11. junija 2022

s startom izpred ŽP v Zidanem Mostu, start ob 7.30
.
 
Zaključna prireditev bo ob 11.00 na Aškerčevi domačiji na Senožetah. Letošnji slavnostni govornik bo pesnik, esejist g. Kristian Koželj.
 
Na Aškerčevi domačiji bo dan odprtih vrat.
 
Organizator: KD Anton Aškerc Rimske Toplice v sodelovanju z društvi KS Rimske Toplice in KS Zidani Most, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice ter družino Aškerc.
 
Sponzorji: Občina Laško, AGM Nemec STIK, Pivovarna Laško d.d., TERME RESORT d.o.o., PD Rimske Toplice, TD Rimske Toplice in KS Rimske Toplice.
 
Pot je dolga 9,3 km, nezahtevna, hoje je za cca. 2 uri, dogodek traja 3 do 4 ure. Pohod bo v vsakem vremenu.

Na poti bo več postankov (Širje - Lukovica stojnice domačinov; zaključek pohoda na Aškerčevi domačiji na Senožetah med 11.00 in 11.30.
Vrsta pohoda: kulturno-rekreativni pohod
Zahtevnost: srednje zahtevna
Čas trajanja: 3 ure (skupaj s postanki)
Dolžina: 9,3 km (ŽP Zidani Most - ŽP Rimske Toplice)
Najnižja točka poti: 216 m
Najvišja točka poti: 537 m

Pohod bo v vsakem vremenu, poskrbite za primerna oblačila in obutev.
Vsak se pohoda udeleži na lastno odgovornost.

Prireditev po v celoti potekala na prostem. Potrebno je upoštevati določila Vlade RS in priporočila NIJZ za zmanjšanje možnosti prenosa virusa (upoštevati pravila glede potrebne medsebojne fizične razdalje, pravila uporabe javnih pohodnih objektov in večjih druženj na sploh).

Opis poti: pot nas bo vodila iz Zidanega Mosta skozi naselja in zaselke Širje, Bresno, Straže, Lukovica, Senožete do Rimskih Toplic, pot pa lahko nadaljujete še do vasi Globoko, kjer je bilo ob 150-letnici pesnikovega rojstva na razvalinah rojstne hiše postavljeno spominsko obeležje. Na poti bo več postankov z druženjem, zaključna prireditev pa bo ob 11.00 na Aškerčevi domačiji na Senožetah.


Informacije o poti >>

Pokaži na ZEMLJEVIDU >>


VLAK iz Rimskih Toplic odpelje v smeri Zidanega Mosta ob 6,40 (iz Laškega 6,33) in prispe v Zidani Most 6,47! Več TUKAJ >>


Prevozi s kombijem  iz Rimskih Toplic v Zidani Most bodo organizirani pred in po prireditvi!

Dostop:

  • iz smeri Celja: mimo Laškega do Rimskih Toplic
  • iz smeri Ljubljane: mimo Zagorja, Trbovelj in Hrastnika do Rimskih Toplic
  • iz smeri Krškega: mimo Sevnice in Zidanega Mosta do Rimskih Toplic

Dodatne informacije: 040/ 60 60 71 ali 03/ 573 60 02.

VSI POHODNIKI HODITE NA LASTNO ODGOVORNOST!

Pohod po Aškerčevi poti je tudi 3. pohod v sklopu promocijske akcije PO LAŠKIH POTEH 2022. Več preberite TUKAJ >>