Pohod po Aškerčevi poti

Na pohoduDan smrti pesnika Antona Aškerca (10. junij) vedno obeležimo s kulturno-pohodniško prireditvijo Pohod po Aškerčevi poti. Po zaključku pohoda poteka na Aškerčevi domačiji na Senožetah kulturna prireditev, ki jo sooblikujejo znani ljudje iz sveta kulture. Prvi pohod je bil organiziran leta 1996, ko ga je zasnovala prof. Joža Košak skupaj z učenci OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, domačini  in g. Marjanom Lipovškom iz Velikega Širja. Letos bo na vrsti že 25. Vsako leto se ga udeleži med 200 in 300 pohodnikov. V letu 2012 je bila pot v celoti urejena in označena po evropskih standardih.  Pot je redno vzdrževana. Za to so poskrbeli  v STIK-u Laško in seveda občina Laško.


Ob prihodu na Aškerčevo domačijoAškerčeva pot poteka skozi kraje, ki so najtesneje povezani s pesnikovim otroštvom in odraščanjem. Speljana je skozi predele, ki so po zgodovinski strani zanimivi zaradi najdišč predmetov iz rimskih časov, obdobja turških vpadov in dogodkov iz časov, ko so na grmadah zažigali predvsem ženske, obtožene čarovništva. Tudi Aškerčeva domačija na Senožetih, zdaj muzej, ima pod svojo streho veliko zanimivosti, iz katerih se da razbrati, kakšen je bil v preteklosti način življenja v teh krajih.Tradicionalni 25. Pohod po Aškerčevi poti
bo v soboto, 12. junija 2021

s startom izpred ŽP v Zidanem Mostu, med 7.30 in 8.00
Vabimo vas, da se po poti odpravite idividualno, pri tem pa upoštevate vsa varnostna priporočila, ki jih v zvezi s preprečevanjem širjenja okužbe s koronavirusom priporoča NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje).
 
Zaključna prireditev bo ob 11.00 na Aškerčevi domačiji na Senožetah. Letošnji slavnostni govornik bo ...
 
V kulturnem programu bodo sodelovali MePZ Anton Aškerc Rimske Toplice, KD Zidani Most, MePZ Spev, Matjaž Aškerc, KD Rimljan, Godba na pihala SŽ in OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice. Na stojnicah ob poti in pri domačiji bo mogoče kupiti domače izdelke. Na Aškerčevi domačiji bo dan odprtih vrat.
 
Organizator: KD Anton Aškerc Rimske Toplice v sodelovanju z društvi KS Rimske Toplice in KS Zidani Most, OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice ter družino Aškerc.
 
Sponzorji: Občina Laško, AGM Nemec STIK, Pivovarna Laško d.d., TERME RESORT d.o.o., PD Rimske Toplice, TD Rimske Toplice in KS Rimske Toplice.
PLP2021B3
 
Pot je dolga 9,3 km, nezahtevna, hoje je za cca. 2 uri, dogodek traja 3 do 4 ure. Pohod bo v vsakem vremenu.

Na poti bo več postankov z druženjem (Širje - Lukovica: Stojnice Društva čebelarjev Laško in  domačinov; kulturni program Aškerčeva domačija na Senožetah: dan odprtih vrat ter ponudba lokalnih ponudnikov na stojnicah), zaključna prireditev pa bo ob 11.00 na Aškerčevi domačiji na Senožetah.
Vrsta pohoda: kulturno-rekreativni pohod
Zahtevnost: srednje zahtevna
Čas trajanja: 3-4 ure (skupaj s postanki)
Dolžina: 9,3 km (ŽP Zidani Most - ŽP Rimske Toplice)
Najnižja točka poti: 216 m
Najvišja točka poti: 537 m
Startnina: 2€

Opis poti: pot nas bo vodila iz Zidanega Mosta skozi naselja in zaselke Širje, Bresno, Straže, Lukovica, Senožete do Rimskih Toplic, pot pa lahko nadaljujete še do vasi Globoko, kjer je bilo ob 150-letnici pesnikovega rojstva na razvalinah rojstne hiše postavljeno spominsko obeležje. Na poti bo več postankov z druženjem, zaključna prireditev pa bo ob 11.00 na Aškerčevi domačiji na Senožetah.


Informacije o poti >>

Pokaži na ZEMLJEVIDU >>


VLAK iz Rimskih Toplic odpelje v smeri Zidanega Mosta ob 7,45 in je za udeležence pododa brezplačen!


Za tiste, ki ne morete z vlakom, bo iz Rimskih Toplic v Zidani Most organiziran prevoz s kombijem in sicer od 7.15 dalje z avtobusnega postajališča Rimske Toplice ter po končani prireditvi z Aškerčeve domačije na Senožetah v Zidani Most.

Program:
Od 7.30 dalje začnete pot na ŽP v Zidanem Mostu, kjer vas pozdravi Godba na pihala SŽ, tukaj dobite popotniški kartonček, 1. žig in osvežitev Pivovarne Laško. Po lepo urejeni gozdni poti se povzpnete do vasice Širje, kjer dobite 2. žig in kjer vas pričakajo pridne gospodinje z dobrotami in člani KD Zidani Most, ki vam pripravljajo kratek kulturni program. Ob poti proti Velikemu Širju se ustavite ob domovih, kjer vam domačinke ponujajo domače dobrote. Nadaljujete po označeni pot, ki vas popelje do Aškerčeve domačije na Senožetah.

Na domačiji vas čakajo odprta vrata muzeja in stojnice z domačimi izdelki. Dobite tudi 3. žig pohoda. Člani TD Rimske Toplice vam postrežejo z enolončnico in tudi za pijačo je poskrbljeno.

Ob 11.00 je na prireditvenem prostoru zaključna prireditev, na kateri o kulturi razmišljajo gostje iz sveta književnosti, jezikoslovja, zgodovine, arhivistike. V programu sodelujejo člani društev v kraju.

Dostop do Rimskih Toplic:

  • iz smeri Celja: mimo Laškega do Rimskih Toplic
  • iz smeri Ljubljane: mimo Zagorja, Trbovelj in Hrastnika do Rimskih Toplic
  • iz smeri Krškega: mimo Sevnice in Zidanega Mosta do Rimskih Toplic

Dodatne informacije: 040/ 60 60 71 ali 03/ 573 60 02.

VSI POHODNIKI HODITE NA LASTNO ODGOVORNOST!

Pohod po Aškerčevi poti je tudi 3. pohod v sklopu promocijske akcije PO LAŠKIH POTEH 2020. Več preberite TUKAJ >>